Vacature Sluiswachter

Sluiswachter in Terneuzen

Brugwachter en sluiswachter

Je kunt reageren tot 6 december 2023

 • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd

 • 32 - 36 uur per week

Brugwachter en sluiswachter

Als brugwachter en sluiswachter zorg je ervoor dat de scheepvaart op de vaarwegen in jouw regio optimaal doorgang vindt. Dit doe je door het bewaken en bedienen van onze bruggen en sluizen. Gun jij jezelf een baan met maatschappelijke betrokkenheid? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

Rijkswaterstaat staat en zorgt 24/7 voor een veilige en snelle doorstroming, zowel op de weg als op het water. Deze ambitie waarmaken lukt ons dankzij jou als sluiswachter en brugwachter. Jouw leergierigheid naar de procedures en communicatiemiddelen om de sluizen en bruggen te kunnen bedienen is groot en groeiende. Vanuit de bediencentrale bedien je de objecten met behulp van (digitale) systemen.

Je plant en coördineert de verkeersafwikkeling goed en hebt oog voor de mogelijke risico's. Zijn er incidenten of calamiteiten? Dan treed je besluitvaardig op en onderneem je uiteraard direct de juiste acties.

Jouw interesse in de nautische omgeving gebruik jij graag tijdens je werk. Dit doe je voor meerdere grotere objecten, zoals bruggen en sluizen. Je hebt kennis van de lokale vaarwegen, procedures en communicatiemiddelen. Deze zet jij dan ook graag in voor een veilige, vlotte, publieksgerichte én milieubewuste doorstroming van het scheepvaartverkeer bij de bruggen en sluizen.

Dankzij jou zijn je collega's, de verkeersleiding en vaarweggebruikers goed op de hoogte van de verkeerssituatie en van de maatregelen die je hebt genomen. Je maakt werkafspraken met onder meer verkeersdeelnemers, patrouillevaartuigen, beheerders en hulpdiensten, zoals de brandweer en de politie. Hierbij leg je informatie vast over de verkeersafwikkeling. Je houdt het overzicht en krijgt energie van het snel schakelen tussen verschillende stakeholders.


Wij zoeken een teamspeler met een flexibele houding die ook goed zelfstandig kan opereren. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor jouw persoonlijke taken en verantwoordelijkheden en je bent stressbestendig. Je bent zowel mondeling als schriftelijk communicatief sterk. Je denkt niet in problemen, maar in oplossingen en bent door jouw positieve oplossingsgerichte instelling een aanwinst voor ons team. In een hectische omgeving kan jij je goed focussen op het uitvoeren van een belangrijke taak. Je hebt je mbo-diploma niveau 3 of 4 behaald.

Het is belangrijk om goed in ogenschouw te nemen dat er sprake is van een vol continurooster (vroeg/laat/nacht).

Ben jij de brug- en sluiswachter die wij zoeken? Solliciteer dan direct online. Wil je meer weten over het werk van een operator bij Rijkswaterstaat?

 • Scheepvaart-operator bij Rijkswaterstaat | Werken bij Rijkswaterstaat;
 • Mirjam Rikken-Stoffels, scheepvaart-operator | Werken bij Rijkswaterstaat.

Toch nog iets meer weten, neem dan contact op met , , via . Zij staat je graag te woord!

Vacaturenummer: VWM-N-23-096

 • je hebt een afgeronde mbo-opleiding
 • je bent in het bezit van rijbewijs B en eigen auto;
 • in lastige omstandigheden, zoals werken onder tijdsdruk of met risico's, blijf je beheerst en doelmatig werken;
 • je bent in staat om een situatie snel te doorgronden en je hierop snel aan te passen.

Salaris Min €2557 - Max €3190 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek. Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd Minimaal aantal uur per week 32 Maximaal aantal uur per week 36

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden.

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

 • je standplaats is Terneuzen;
 • de selectiegesprekken vinden doorlopend plaats;
 • voor deze functie is een periode keuring vastgesteld, net als een aanstellingskeuring;
 • voor deze functie dien je een interne opleiding te volgen, die je periodiek moet herhalen gedurende je loopbaan;
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Jouw toekomstige afdeling

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Verkeer- en Watermanagement (VWM)? Dit organisatieonderdeel zorgt dat iedereen onder gewone én bijzondere omstandigheden vlot en veilig gebruik kan maken van onze (vaar)wegen. Bijvoorbeeld door regulering van de waterstanden, een efficiënte file-aanpak en de ontwikkeling van lokale sluisbediening naar bediening van meerdere sluizen op een langer traject. De prioriteit ligt bij weg- en scheepvaartverkeersmanagement en bij water- en crisismanagement. VWM is een essentiële schakel in de keten van veiligheid en vervoer. Daarom werkt VWM nauw samen met regionale partners en andere organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat. Samen doen ze zichtbaar werk wat ertoe doet en waar medewerkers direct of indirect een bijdrage aan leveren.
In totaal werken zo'n 2.000 medewerkers bij VWM: 1.500 in het veld en 450 op kantoor, verkeerscentrales en andere locaties.

Operationeel Scheepvaartverkeer- en Watermanagement, afdeling Zuid-West

De afdeling Operationeel Scheepvaartverkeer- en Watermanagement Zuid-West is 24 uur per dag verantwoordelijk voor een vlotte en veilige doorvaart op de vaarwegen die in beheer zijn van Rijkswaterstaat in de corridor Westerschelde en Kanaal Gent-Terneuzen en draagt daarmee bij aan de beschikbaarheid van het vaarwegnetwerk.

De collega's houden zich bezig met begeleiding van het scheepvaartverkeer (zowel vanaf de wal als op het water) en de bediening van objecten (sluizen en bruggen) en handelen in voorkomend geval incidenten op de vaarwegen af.

Solliciteren en selectie

Reageer op de vacature met je cv en motivatiebrief. We beoordelen je cv en motivatiebrief op de genoemde functie-eisen. Solliciteren is mogelijk tot aan de deadline die in de vacaturetekst genoemd wordt.

Voor sommige functies is een online assessment onderdeel van de procedure. In dat geval ontvang je per e-mail meer informatie over de procedure en de uiterlijke inlevertermijn.

We nodigen je per telefoon of e-mail uit voor een digitale selectiedag waar je maximaal twee gesprekken voert. Afhankelijk van de functie kan een rollenspel ook een onderdeel zijn van de selectiedag.

Na de selectiedag krijg je een terugkoppeling van ons en bespreken we of wij een match zijn.

Je manager nodigt je uit voor een arbeidsvoorwaardengesprek (telefonisch). Je krijgt te horen waar en wanneer je kunt beginnen met je nieuwe baan bij Rijkswaterstaat. Welkom aan boord!

Je kunt reageren tot 6 december 2023

Lees zijn verhaal

Wil je je ontwikkelen in je nautische carrière, dan is hier de sky the limit. Jeroen Smits Verkeersleider Verkeer- en Watermanagement

Brugwachter en sluiswachterFunctie:sluiswachter
Startdatum:15-11-2023
Ervaring:Ervaren
Educatielevel:MBO
Contracttype:Vast
Salaris:2557 – 3190
Uren per week:32 – 36

Heb je interesse in deze vacature en wil je graag op deze functie solliciteren? Neem dan contact op met Rijkswaterstaat via onbekend of onbekend. Of bezoek hun website onbekend.

Deel de vacature:

Redactie Terneuzenkrant

Leuk dat je een van de recent geplaatste vacatures hebt geopend via de terneuzenkrant. Hopelijk vind je een baan die bij je past en waar je gelukkig van wordt!

 1. Vacatures Terneuzen
 2. Sluiswachter Rijkswaterstaat 15-11-2023

Bekijk ook andere vacatures